Skadedyr er dyr, der kan forårsage skade eller gener for mennesker og ejendomme. Hvis du som lejer oplever skadedyr eller insekter i dit hjem, kan det være nødvendigt at bekæmpe dem. Der er forskel på, hvor skadelige insekter og skadedyr er.

Det er naturligt at have insekter i hjemmet, da der findes mere end 20.000 arter af insekter i Danmark. De fleste insekter i hjemmet er harmløse, men nogle kan skade bygninger og inventar.

Insekter er ofte mere irriterende end skadelige, f.eks. bananfluer, men det kan være nødvendigt at bekæmpe dem, hvis du som lejer føler dig generet af dem.

De mest typiske skadedyr i hjemmet

Videnscenteret Bolius beskriver på deres hjemmeside nogle af de mest almindelige skadedyr i hjemmet og hvordan du bedst bekæmper og forebygger mod dem. Dette inkluderer bl.a. herkulesmyrer, orangemyrer, sort havemyrer, borebiller og rådborebiller, husbukke, flæskeklannere og husklannere, murbier, violbukke, melbiller, møl, melmøl, bananfluer, klædemøl, sølvfisk, væggelus m.fl.

Der er også insekter, der kan betragtes som skadedyr, fordi de generer på forskellige måder, f.eks. ved at stikke eller bide. De mest almindelige af disse i boligen er væggelus, samt skægkræ (skægkræg bider ikke). De seneste år har skægkræet faktisk skabt store problemer i vores nabolande, og mange ser det som psykisk terror at have insekterne kravlende rundt i huset. Ligesom bolighandler decideret er gået i vasken pga. inficerede huse.

Hvad gør jeg, hvis der er skadedyr i min bolig?

Hvis du opdager et skadedyrsangreb, bør du først forsøge at bekæmpe skadedyrene selv. Men hvis du ser rotter i eller omkring boligen, skal du straks give besked til din boligorganisation eller ringe direkte til kommunen, da det er din pligt at anmelde rotteforekomster ifølge rottebekendtgørelsens §3. Er du lejer, så vil din boligorganisation kontakte kommunen, som har ansvaret for rottebekæmpelse.

Det er dog almindeligt selv at bekæmpe f.eks. sølvfisk, skægkræ, fluer, myrer og mus. Hyppigere rengøring og udluftning er altid en god start, men der kan være flere tiltag, som er nødvendige.

Problemer med sølvfisk, skægkræ og mus kan dog udvikle sig, og er du lejer eller bor i en andelsforening eller i en boligblok – så er det vigtigt at få hjælp fra din boligorganisation eller boligbestyrelse – da fælles tiltag bedre kan holde skadedyrene væk.

Hvordan forebygger man skadedyr?

Det bedste middel mod skadedyr er forebyggelse. Der er flere tiltag, man kan tage for at mindske risikoen for skadedyr i hjemmet.

Først og fremmest er det vigtigt at holde hjemmet rent og ryddeligt. Insekter og skadedyr trives i snavs og rod, så hyppig rengøring og oprydning kan være en effektiv forebyggende indsats. Det kan også hjælpe at holde en konstant luftgennemstrømning og undgå stillestående vand i f.eks. vaser og potter.

Derudover kan man sørge for at tætne eventuelle sprækker og huller i vægge og gulve, som insekter og skadedyr kan komme ind igennem. Det er også en god idé at undgå at opbevare madvarer og affald i åbne beholdere, da det kan tiltrække skadedyr og insekter.

Hvis man har have eller balkon, kan man sørge for at holde det rent og ryddeligt og undgå at lade planter og træer gro ind i huset. Det kan også hjælpe at undgå at have stående vand i f.eks. vandkander og spande.

Endelig kan man overveje at installere insektnet på vinduer og døre, som kan hindre insekter i at komme ind i hjemmet.

Undgå Skægkræg i dit hjem

Hvis du endnu ikke har Skægkræ i huset, så undgår du dem bedst ved, at du straks smider papkasser og lignende ud med det samme, da dette er en af de mest almindelige måder hvorpå de kommer ind i huset. Et problem med skægkræ er, at de spreder sig hurtigt. Har du først fået dem i huset, bliver det altså næsten umuligt at slippe af med dem igen.

Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør normalt ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i hele huset. De er glade for at opholde sig på varme, tørre og mørke steder som for eksempel under lister, i væggen, i små rum, i loftet f.eks. troltex, under tøj på gulvet, i sengen, samt i skabe. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ dermed meget svære at behandle.

Er du i tvivl om du har skægkræ i huset eller lejligheden, så kan du købe vores limfælder, og sætte op langs lister i de forskellige rum. Efter kort tid, vil du hurtigt kunne se om der er forekomster af skægkræ i din bolig eller lejlighed. Læs om forskellen mellem sølvfisk og skægkræ i vores artikel “Sølvfisk vs. Skægkræ“.

Har du skægkræ i boligen, da det hverken er effektivt eller acceptabelt at spraye med insektgift i hele hjemmet, er den mest effektive metode til at udrydde skægkræene i dit hjem derfor at finde ud af, hvor de holder til, og hvor de lægger deres æg. Det kan man gøre ved at lokke dem frem med en limfælde og dermed fange dem, og herefter tætne evenuelle revner og lister med fugemasse, samt rengøre ofte. Det har været den mest almindelige metode i f.eks. Norge.

Limfælde til Skægkræ og sølvfisk

Skægkræ & Sølvfiske fælde.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere

Trapit

INFO! Levering - Jul & Nytår

 Bestillinger fra kl.11 den 20. december t.o.m. onsdag den 1. januar (2025). Vil blive sendt fra vores lager torsdag den 2. januar.

Trapit

Levering inden jul

Bestil inden kl.11, fredag den 20. december.